Bank mag onbewerkte persoonsgegevens bewaren

14 feb 2023

De Commissie van Beroep Financiële Dienstverlening van het Kifid (hierna: de Commissie) heeft geoordeeld dat een bank de onbewerkte persoonsgegevens van haar klanten mag bewaren in het kader van haar verplichting op grond van de Wwft[1]. Het opvragen of bewaren van een kopie of scan van het onbewerkte identiteitsdocument is niet in strijd met de AVG[2].

De feiten

Een consument heeft al langere tijd een bankrekening. De bank moet op grond van de Wwft de identiteit van haar klant controleren. Dit doet de bank aan de hand van een kopie van het identiteitsdocument. De consument had de voor- en achterkant en het BSN op haar identiteitsdocument afgeplakt en foto hiervan ingediend. Dit volstond niet volgens de bank, waarop de consument nogmaals een kopie van het afgeplakte identiteitsdocument heeft ingediend, welke weer werd afgewezen. De consument had een klacht ingediend bij de bank. De klacht is door de bank afgewezen waarna de consument een klacht bij Kifid heeft ingediend.

Oordeel Geschillencommissie

De geschillencommissie van het Kifid oordeelt dat het de bank is toegestaan om een onbewerkt identiteitsdocument te vragen voor identificatie- en verificatiedoeleinden. De bank mag deze gegevens niet zomaar bewaren, dit zou namelijk in strijd zijn met het beginsel van minimale gegevensverwerking.

De bank mag dus onbewerkte kopieën van identiteitsdocumenten verzoeken. De klant mag daarentegen wel eisen dat de bank de kopie die zij vastlegt en bewaart wel bewerkt. Kifid laat zich ook uit over het verwerken van het BSN. De bank mag het BSN verwerken op grond van de Algemene wet inzake rijksbelastingen en niet zozeer op grond van de Wwft.

Oordeel Commissie

Wwft
De bank is in beroep gegaan tegen het oordeel van de geschillencommissie. De Commissie erkent dat de bank op grond van de Wwft verplicht haar klanten te identificeren en de identiteit te verifiëren. Zonder dit proces mag de bank geen zakelijke relatie aangaan met haar klant. Het staat de bank vrij om dit proces naar eigen keuze in te richten.

Om te voldoen aan haar verplichting moet de bank beschikken over onbewerkte identiteitsdocumenten, dit is namelijk noodzakelijk om de echtheid ervan te controleren.[3] Ook is de bank verplicht om deze gegevens vast te leggen om haar eigen verplichtingen na te leven.[4] Dit moet zij namelijk doen tot 5 jaar nadat de relatie met haar klant is geëindigd.[5] Gelet hierop acht de Commissie het noodzakelijk voor de bank om alle gegevens die nodig zijn voor het klantenonderzoek te bewaren, dus ook een onbewerkt identiteitsdocument met een herkenbare pasfoto daarop.

AVG
Het beginsel van minimale gegevensverwerking vloeit voort uit de AVG.[6] De verwerking van gegevens moeten worden beperkt tot alleen wat noodzakelijk is. Verwerking van biometrische gegevens tot identificatie van een persoon is verboden tenzij er een uitzonderingsgrond van toepassing is.[7] Een foto is een biometrische gegeven[8] wanneer de verwerking daarvan gebeurt met het oog op identificatie.[9] Omdat dit het geval is bij de bank, is het in beginsel verboden om deze gegevens te verwerken. De uitzondering is van toepassing als de verwerking ziet op onder meer het verwerken met het oog op de identificatie van de betrokkene, en slechts voor zover de verwerking voor dat doel onvermijdelijk is.[10]

Doordat het bewaren van het onbewerkte identiteitsdocument door de bank noodzakelijk is en voor de identificatie van haar klant onvermijdelijk, en omdat aan de hand daarvan zij kan voldoen aan haar eigen verplichtingen, valt dit onder de uitzondering. Gelet hierop oordeelt de Commissie dat de bank een onbewerkt identiteitsdocument van haar klant mag opvragen en verwerken.

Heeft u vragen over persoonsgegevens? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

[1] Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

[2] Algemene verordening gegevensbescherming.

[3] Artikel 11 lid 1 Wwft en artikel 4 Uitvoeringsbesluit Wwft.

[4] Artikel 33 lid 1 Wwft.

[5] Artikel 33 lid 3 Wwft.

[6] Artikel 5 lid 1 aanhef en onder c AVG.

[7] Artikel 9 AVG.

[8] Artikel 14 en artikel 4 definitie AVG.

[9] Artikel 15 AVG.

[10] Artikel 25 Uitvoeringswet AVG, artikel 9 lid 2 aanheft en onder g AVG.

Mustafa Kahya nieuw

    Modellenrecht
    Lees meer
    Merken
    Lees meer
    Projecten
    Lees meer
    Nike vecht het merk ‘MAX 1’ van Mavic aan
    Lees meer
    Bescherming van slogans
    Lees meer
    Inbreuk op privacy door beknopte omschrijving factuur?
    Lees meer
    AI, kunst & auteursrecht
    Lees meer
    AIVD publiceert principes voor veilige ontwikkeling van AI-systemen
    Lees meer
    Merkinbreuk en misleidende/ongeoorloofde reclame
    Lees meer
    Picnic schendt portretrecht van (ex-)werknemer
    Lees meer
    AI, kunst en auteursrecht
    Lees meer
    Een geluidsfragment als merk registreren: kan dat?
    Lees meer
    De auteursrechtelijke implicaties van ChatGPT
    Lees meer
    Kortingsactie merk- en modelregistratie 2023
    Lees meer
    Inschrijfformulier datalek DELTA Mobiel en Caiway
    Lees meer
    Tegenslag voor Rolex
    Lees meer
    Privacy in de zorg
    Lees meer
    Auteursrecht vergoeding verschuldigd voor afspelen muziek in zorglocatie
    Lees meer
    Een kwestie over schoenen: namaak Louboutin advertenties op Amazon
    Lees meer
    Een portret als merk
    Lees meer
    De Nederlandse rechter onbevoegd in geschil over reisdagboek
    Lees meer
    Nieuwe compromistekst van AI Act (AI-verordening) maakt IAMA verplicht voor high-risk toepassingen
    Lees meer
    De komst van de hernieuwde Nederlandse Corporate Governance Code
    Lees meer
    Auteursrechtinbreuk, schadevergoeding en proceskosten
    Lees meer
    Algoritmeregister van de Nederlandse overheid
    Lees meer
    AI compliance check
    Lees meer
    Onderzoek naar gebruik algoritmes door overheden
    Lees meer
    Werknemer die datasets heeft gedownload kon op staande voet worden ontslagen
    Lees meer
    Moet Mollie informatie over algoritme verstrekken?
    Lees meer
    Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van AI: ChatGPT
    Lees meer
    Nietigverklaring van een merk
    Lees meer
    Doelbinding bij tests en het herstellen van fouten
    Lees meer
    Wanneer mag je software decompileren?
    Lees meer
    Raad van de Europese Unie stemt in met tekst van AI Act (AI-verordening)
    Lees meer
    Startdatum van Unified Patent Court (UPC) verzet
    Lees meer
    De intocht van sinterklaas en het auteursrecht
    Lees meer
    SaaS-Overeenkomst
    Lees meer
    Nederland stemt in met tekst voorstel AI Act (AI verordening)
    Lees meer
    Het Europees Hof schrapt het openbare UBO-register
    Lees meer
    Franchisegever beroept zich met succes op concurrentiebeding
    Lees meer
    De uitwerking van een concept kan worden beschermd
    Lees meer
    Gebruik van overeenstemmende domeinnaam
    Lees meer
    De bescherming van kleurmerken en het relevante publiek
    Lees meer
    Inbreuk op IE-recht? Let op bestuurdersaansprakelijkheid
    Lees meer
    President Biden ondertekent executive order over gegevensuitwisseling tussen de EU en VS
    Lees meer
    Denkt u na over internationaal ondernemen?
    Lees meer
    Product design als merk, eerder uitzondering dan regel
    Lees meer
    AI Aansprakelijkheid richtlijn
    Lees meer
    Schending AVG: ex-patiënte ontvangt schadevergoeding van ziekenhuis
    Lees meer
    ACM: Misleidende duurzaamheidsclaims van Decathlon & H&M
    Lees meer
    Recht op inzage in een medisch advies van een beoordelend arts na een aansprakelijkheidsclaim?
    Lees meer
    Doorverkoop van Formule 1-tickets wordt niet verboden
    Lees meer
    Concurrentie op Bol.com: EAN-nummers en merkinbreuken
    Lees meer
    Gebruik van TM, ® en © tekens
    Lees meer
    De overwinningspose als merk
    Lees meer
    Vijf tips voor het sluiten van SaaS-Overeenkomsten
    Lees meer
    Aangepast voorstel AI Verordening
    Lees meer
    Zakelijke e-mail en privacy: wanneer mag je de mailbox van een werknemer controleren?
    Lees meer
    Alles over detachering en uitlenen van zelfstandigen (zzp’ers) en opdrachtnemers
    Lees meer
    Wat is trademark squatting?
    Lees meer
    Alles over detachering en uitlenen van werknemers
    Lees meer
    Handelsnaamgeschillen: Kunnen we het nog volgen?
    Lees meer
    Digitale nieuwsbrieven en privacy: wat kan wel en niet?
    Lees meer
    ABRvS stelt AP in het ongelijk: boete VoetbalTV van tafel
    Lees meer
    Oorsprongsbenamingen op producten voor derde landen ook verboden
    Lees meer
    Merkhouder aansprakelijk voor schade ook wanneer hij niet betrokken is bij productie van het product
    Lees meer
    Gemeenschappelijk auteursrecht op software, wie heeft aanspraak op welk deel?
    Lees meer
    Maakt de handelsnaam Mr. Jobs inbreuk op de handelsnaam Mister Jobs?
    Lees meer
    DUO lanceert synthetische dataset
    Lees meer
    Nietigverklaring modelaanvraag, wat nu?
    Lees meer
    Het belang van merkbewaking
    Lees meer
    Het belang van een merkonderzoek
    Lees meer
    Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA)
    Lees meer
    AI Risk Assessment
    Lees meer
    Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes
    Lees meer
    Ingrijpende wijziging regels voor distributieovereenkomsten per 1 juni 2022
    Lees meer
    Geen auteursrechtelijke bescherming op ontwerp
    Lees meer
    Zorg om inzet AI in de zorg
    Lees meer
    Zijn beschrijvende handelsnamen beschermd?
    Lees meer
    Handelsnaam niet beschermd
    Lees meer
    De AI Act (AI verordening) en medische apparaten: een moeilijke relatie
    Lees meer
    Wat is het verschil tussen een merk en een handelsnaam?
    Lees meer
    Is mijn gekozen bedrijfsnaam beschikbaar?
    Lees meer
    Merkbewaking
    Lees meer
    Uitgebreid Merkonderzoek
    Lees meer
    Modelregistratie
    Lees meer
    Merkregistratie
    Lees meer
    Moet ik mijn bedrijfsnaam vastleggen?
    Lees meer
    Afwijkende prijzen in Google Shopping: is dat misleidende reclame?
    Lees meer
    Boete voor Italiaanse Deliveroo vanwege slechte gegevensbescherming
    Lees meer
    BG.legal Marketing Brainstormsessies
    Lees meer
    BG.legal Marketinghulplijn
    Lees meer
    Cybersecurity as a Service (CaaS)
    Lees meer
    Cybersecurity checks
    Lees meer
    AVG-compliance check
    Lees meer
    Belang van een modelregistratie
    Lees meer
    AVG-startpakket
    Lees meer
    Strengere regels voor invloedrijke influencers
    Lees meer
    De strijd om de beschrijvende handelsnamen: Trainingskampen.nl en Trainingskamp.nl
    Lees meer
    Rechter roept dance-programmering van Q-music halt toe: hoe zit het?
    Lees meer
    Modelrecht op friet
    Lees meer
    Nederlandse woningcorporaties getroffen door datalek
    Lees meer
    Inschrijfformulier datalekken
    Lees meer
    Advocaat Jos van der Wijst over Mensgerichte AI
    Lees meer
    Bescherming merken in de virtuele wereld
    Lees meer
    EU en VS bereiken principeakkoord over het uitwisselen van data
    Lees meer
    Foto's van gezichten verzamelen
    Lees meer
    Wanneer is een ICT-leverancier verantwoordelijk voor adequate back-ups?
    Lees meer
    Student stagiaire Cybersecurity, Privacy en IT-recht
    Lees meer
    AI regulatory sandboxes en data
    Lees meer
    Is de vormgeving van een website auteursrechtelijk beschermd?
    Lees meer
    Juridische aspecten van Artificial Intelligence
    Lees meer
    Europese Commissie komt met voorstel nieuwe dataregels
    Lees meer
    Korting advocaatkosten voor MKB-ondernemers bij juridisch advies in 2022
    Lees meer
    Gebruik Google Analytics mogelijk in strijd met de AVG
    Lees meer
    European Data Protection Day: wat te doen bij een datalek?
    Lees meer
    Wie heeft auteursrecht op software/vormgeving app/website?
    Lees meer
    Champagne en het intellectueel eigendomsrecht
    Lees meer
    AI: Toezicht en Toolbox
    Lees meer
    Wie is aansprakelijk voor de schade na een ransomware-aanval?
    Lees meer
    Cybersecurity en datalekken
    Lees meer
    Silhouet sinterklaas: auteursrechtinbreuk met inpakpapier
    Lees meer
    Financiële tegemoetkoming voor Juridisch advies
    Lees meer
    (Senior) Medewerker IE/IT/Privacy
    Lees meer
    Keuzes bij cloud services
    Lees meer
    Er zijn al regels voor AI toepassingen
    Lees meer
    Restvoorraad bij einde distributieovereenkomst
    Lees meer
    Model moet nieuw zijn bij aanvraag modelregistratie
    Lees meer
    Inbreuk beschrijvende handelsnaam tóch mogelijk
    Lees meer
    Fake factuur na een merk- of modelregistratie, pas op!
    Lees meer
    Legal AIR
    Lees meer
    Het decoderen van producten kan onrechtmatig zijn
    Lees meer
    Wanneer een schadevergoeding na een datalek?
    Lees meer
    De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt in 2022 geen extra budget
    Lees meer
    Uber-chauffeurs nu ook werknemers
    Lees meer
    Merken op verzenddozen: mag dat wel?
    Lees meer
    Kortingsperiode op merk- en modelregistraties verlengd
    Lees meer
    Nieuwsbrief voor datascience ondernemingen
    Lees meer
    Kun je een auteursrecht krijgen op een algoritme?
    Lees meer
    Financiële mogelijkheden voor groei van een onderneming
    Lees meer
    Wie is aansprakelijk bij een ransomaanval?
    Lees meer
    Paralympier aangereden door zelfrijdende bus
    Lees meer
    Wapenen tegen copycats? Registreer je merk!
    Lees meer
    Recept en foto’s gekopieerd door Sonja Bakker: plagiaat of auteursrechtinbreuk?
    Lees meer
    Inwerkingtreding van EU Open Data richtlijn
    Lees meer
    Risico check voor AI toepassingen
    Lees meer
    AI-systeem als uitvinder?
    Lees meer
    Een AI-systeem als baas?
    Lees meer
    IE in de holding
    Lees meer
    Ook het verwerken van voertuigdata is begrensd
    Lees meer
    Leveranciersklem zorginformatiesystemen onder de loep van de ACM
    Lees meer
    Online oplichting en zakelijke identiteitsfraude: wat te doen?
    Lees meer
    Succesvol webinar Fashion & Law deel 2
    Lees meer
    Gebruik van cookies in jouw webshop: Aan welke regels moet ik mij houden?
    Lees meer
    EK-gekte losgebarsten: KNVB vs. Jumbo
    Lees meer
    Belangrijke wijzigingen auteursrecht: makers en exploitanten
    Lees meer
    Jouw eigen gezicht als merkregistratie: kan dat?
    Lees meer
    De Juridische Afdeling: Legal as-a-Service
    Lees meer
    Misleidende duurzaamheidsclaims in de modebranche: Waar moet ik op letten?
    Lees meer
    Nieuwe gezondheidsclaim: wetenschappelijk bewijs vereist
    Lees meer
    Er is ruimte voor onderhandeling bij Arbitvoorwaarden
    Lees meer
    Succesvol webinar legal voor AI startups/scale-ups
    Lees meer
    Schadevergoeding na hack persoonsgegevens?
    Lees meer
    Software as a Service: grip op data
    Lees meer
    Succesvol webinar Praktijkvoorbeelden van AI, E-Health en contractering in de zorg
    Lees meer
    Nieuwe Europese regels voor artificial intelligence
    Lees meer
    Successful webinar NDA, secrecy and cooperation
    Lees meer
    Het delen van data en vertrouwelijkheid
    Lees meer
    Nooit geschoten is altijd mis: Tommy Hilfiger vs. Facebook uiteengezet
    Lees meer
    Intellectueel eigendom en Tech: waar moet je op letten?
    Lees meer
    Reclame maken voor corona zelftesten
    Lees meer
    Wilt u weten of uw merk nog vrij is?
    Lees meer
    Het gebruik van (framed) hyperlinks vs. het auteursrecht
    Lees meer
    Nieuwsgierig en creatief meedenken, Jos van der Wijst
    Lees meer
    Succesvol webinar beschermingsmogelijkheden van AI
    Lees meer
    Exclusiviteitsafspraak in een samenwerkingsovereenkomst
    Lees meer
    Succesvol webinar Fashion & Law deel 1
    Lees meer
    Een geschil/discussie kan ook snel en voor redelijke kosten worden opgelost
    Lees meer
    SyRI wetgeving in strijd met EVRM
    Lees meer
    Google verwijdert (onterechte?) negatieve recensie niet
    Lees meer
    Succesvol webinar AI in de Zorg
    Lees meer
    Hoezo kan ik geen eigenaar zijn van (zorg)data?
    Lees meer
    Cybersecurity in de zorg: dreigingen in beeld!
    Lees meer
    Functie van cosmetische producten verplicht op verpakking
    Lees meer
    Modelrecht en auteursrecht op inwerpzuil
    Lees meer
    Merkonderzoek: Hoe voorkom je merkinbreuk?
    Lees meer
    Doorhaling van een merkregistratie
    Lees meer
    Een webshop: mag alles zomaar of gelden er regels?
    Lees meer
    Een merk moet ook daadwerkelijk gebruikt worden
    Lees meer
    Mag je foto's van werknemers gebruiken?
    Lees meer
    Sinterklaas is toch gewoon sinterklaas?
    Lees meer
    Rechtbank geeft Autoriteit Persoonsgegevens rode kaart
    Lees meer
    Aanbevelingen aansprakelijkheid bij AI
    Lees meer
    Het nieuwe algoritmeregister van de gemeente Amsterdam
    Lees meer
    Algoritme via Detachering
    Lees meer
    Algoritme als Software
    Lees meer
    Mensgerichte Artificiële Intelligentie sessie van NL AI coalitie
    Lees meer
    Schizofrene patiënt maakt betalingen over aan ‘vriendinnen’ in het buitenland.
    Lees meer
    Auteursrechten & Artificial Intelligence
    Lees meer
    Is nieuwe wet- of regelgeving nodig voor AI?
    Lees meer
    Positiemerk: kan je dat beschermen?
    Lees meer
    Algoritme als een Dienst
    Lees meer
    Van wie is het model?
    Lees meer
    Beperkingen in licentieovereenkomst door mededingingsrecht
    Lees meer
    Is een registratiedossier beschermd door auteursrecht?
    Lees meer
    Wees de copycats voor!
    Lees meer
    Wie is verantwoordelijk voor de analyse door een algoritme?
    Lees meer
    Hoe om te gaan met de inkoopvoorwaarden AI van gemeenten?
    Lees meer
    Mag ik een zelftest voor corona verkopen?
    Lees meer
    Inspiratie in de fashion industrie: wat zijn de grenzen?
    Lees meer
    Gaia-X biedt Europese landen oplossing voor beheer en gebruik van data
    Lees meer
    Gepubliceerde boetes of berispingen zorgpersoneel zijn openbaar
    Lees meer
    Er komt een nieuwe rechtsvorm: de maatschappelijke BV
    Lees meer
    Hulp bij verwijderen van vervelende YouTube video’s: een stappenplan
    Lees meer
    Agentuur- en bemiddelingsovereenkomst, wat is het verschil?
    Lees meer
    Europees Hof verwijst EU-VS Privacy Shield naar de prullenbak. En nu?
    Lees meer
    Merkgebruik bij import producten en doorverkoop
    Lees meer
    BG.legal ontvangt subsidie voor AI kennisplatform
    Lees meer
    Wetgever wil rol curator als verwerker van persoonsgegevens vastleggen
    Lees meer
    Nieuwe UAVG verduidelijkt omgang met medische gegevens in faillissement
    Lees meer
    Verwerking medische persoonsgegevens verduidelijkt in nieuwe UAVG
    Lees meer
    Bescherming merkrecht: hoe ver gaat dat?
    Lees meer
    Vernietiging van een ingeschreven merk: hoe dan?
    Lees meer
    Nieuwsbrief Tech - meld je aan
    Lees meer
    NL Digital voorwaarden 2020: verbetering positie IT leverancier
    Lees meer
    Een kritische blik op de Corona-apps van de overheid
    Lees meer
    De roep om het vrijgeven van voertuigdata
    Lees meer
    Domeinnamen
    Lees meer
    Voorbeeld tijdelijke licentie voor productie hulpmiddelen tijdens Corona crisis
    Lees meer
    Nieuwsbrief BG Tech: de uitdagingen voor IP en Technologie & gratis webinar corona
    Lees meer
    Tekort materialen corona bestrijding. Is 3D printing of dwanglicentie oplossing?
    Lees meer
    Wanneer kan een IT overeenkomst worden ontbonden?
    Lees meer
    De octrooigemachtigde en het faillissement (deel 3)
    Lees meer
    Wie heeft recht op de domeinnaam?
    Lees meer
    De octrooigemachtigde en het faillissement (Deel 2)
    Lees meer
    Geslaagde bijeenkomst Blockchain & Food tijdens Den Bosch Data Week
    Lees meer
    Seminar 19 november: Investeren en financieren 2.0
    Lees meer
    De octrooigemachtigde en het faillissement (deel 1)
    Lees meer
    Kartelverbod ook bij (Tech-)licenties en samenwerkingscontracten aanwezig
    Lees meer
    Den Bosch Data Week: Practical experiences Blockchain and Food
    Lees meer
    Productomschrijving op een website. Auteursrecht mogelijk?
    Lees meer
    Nieuw Intellectueel Eigendomsrecht/ IT recht advocatenkantoor in Eindhoven
    Lees meer
    Tips voor het verkrijgen van auteursrechten
    Lees meer
    Auteursrecht op website(teksten)
    Lees meer
    Het beëindigen van de onderneming bij een inbreuk op IE-rechten
    Lees meer
    5 TIPS: Wettelijke bewaartermijnen van persoonsgegevens
    Lees meer
    Is de vormgeving van een industrieel product beschermd?
    Lees meer
    Doordacht samenwerken geeft meer macht
    Lees meer
    Hoever mag je gaan bij het nabootsen van een stijl/concept?
    Lees meer
    Adidas merk onderuit door nieuwe uitspraak
    Lees meer
    Aanvraag Tommy Hilfiger bescherming auteursrechten afgewezen
    Lees meer
    Inbreuk op merken in de beauty branche
    Lees meer
    Domeinnamen en merken: het wil nog wel eens botsen
    Lees meer
    Hoe bescherm ik mijn intellectuele eigendom bij een faillissement?
    Lees meer
    Privacyrecht
    Lees meer
    BG.legal participeert in onderzoek naar gebruik van big data en AI door zorginstellingen
    Lees meer
    BG.tech
    Lees meer
    Vacatures
    Lees meer