Privacyrecht

Privacy

Iedere persoon heeft recht op de eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer, oftewel: recht op privacy. De bescherming van privacy wordt geregeld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Nederlandse Uitvoeringswet (UAVG).

Verantwoordingsplicht

De wet- en regelgeving legt de verantwoordelijkheid bij organisaties om aan te tonen dat wordt voldaan aan de vereisten van de AVG. Organisaties zullen een aantal maatregelen moeten treffen om te kunnen voldoen aan de verantwoordingsplicht. Zo dient een privacy- en cookieverklaring opgesteld, een privacyreglement en een datalekkenprotocol. Vaak zal ook een verwerkingsregister moeten worden opgesteld. Ten slotte moet worden beoordeeld of een Functionaris voor de Gegevensbescherming dient te worden aangesteld en met welke partijen een verwerkingsovereenkomst moet worden gesloten.

In de praktijk

Onze advocaten hebben ervaring met het implementeren van de (U)AVG. Daarnaast helpen zij bedrijven om te gaan met datalekken en de communicatie met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ten slotte ligt de focus van onze advocaten op het gebruik van data binnen de Healthcare en High Tech sector. Vragen over het eigendom van data kunnen zij beantwoorden. Daarvoor verwijzen wij naar onze (High) Tech pagina.

Gerelateerde artikelen/blogs:

  • AI & Privacy in de zorg, een gelukkig huwelijk? 30 september 2020
  • Hulp bij verwijderen van vervelende YouTube video’s: een stappenplan 12 augustus 2020
  • Europees Hof verwijst EU-VS Privacy Shield naar de prullenbak. En nu? 21 juli 2020
  • Wetgever wil rol curator als verwerker van persoonsgegevens vastleggen 2 juli 2020
  • Nieuwe UAVG verduidelijkt omgang met medische gegevens in faillissement 25 juni 2020
  • Verwerking medische persoonsgegevens verduidelijkt in nieuwe UAVG 11 juni 2020
  • NVM is niet verplicht om VBO-leden toegang tot data te geven 27 mei 2020
  • Een kritische blik op de Corona-apps van de overheid 9 april 2020
  • 5 TIPS: Wettelijke bewaartermijnen van persoonsgegevens 20 augustus 2019
  • Onze specialisten

    Jos van der Wijst
    Tom Oerlemans

    Contact

    Algoritme als een Dienst
    Lees meer
    Van wie is het model?
    Lees meer
    Who owns an algorithm? How do you share data? What are legal aspects of AI?
    Lees meer
    Is een registratiedossier beschermd door auteursrecht?
    Lees meer
    AI & Privacy in de zorg, een gelukkig huwelijk?
    Lees meer
    Wie is verantwoordelijk voor de analyse door een algoritme?
    Lees meer
    Hoe om te gaan met de inkoopvoorwaarden AI van gemeenten?
    Lees meer
    Mag ik een zelftest voor corona verkopen?
    Lees meer
    Gaia-X biedt Europese landen oplossing voor beheer en gebruik van data
    Lees meer
    Gepubliceerde boetes of berispingen zorgpersoneel zijn openbaar
    Lees meer
    Hulp bij verwijderen van vervelende YouTube video’s: een stappenplan
    Lees meer
    Europees Hof verwijst EU-VS Privacy Shield naar de prullenbak. En nu?
    Lees meer
    Wetgever wil rol curator als verwerker van persoonsgegevens vastleggen
    Lees meer
    Nieuwe UAVG verduidelijkt omgang met medische gegevens in faillissement
    Lees meer
    Verwerking medische persoonsgegevens verduidelijkt in nieuwe UAVG
    Lees meer
    Software / data overeenkomsten
    Lees meer
    NVM is niet verplicht om VBO-leden toegang tot data te geven
    Lees meer
    Een toelichting op de ‘visie op datadeling tussen bedrijven’
    Lees meer
    Een kritische blik op de Corona-apps van de overheid
    Lees meer
    De roep om het vrijgeven van voertuigdata
    Lees meer
    Europese perspectieven op AI medische hulpmiddelen
    Lees meer
    Databankenrecht
    Lees meer
    Checklist data sharing agreement
    Lees meer
    De verkoop en verpanding van data
    Lees meer
    Data en ethiek
    Lees meer
    Het delen van data
    Lees meer
    De bescherming van data
    Lees meer
    Het eigendom van data
    Lees meer
    Data
    Lees meer
    Nieuw Intellectueel Eigendomsrecht/ IT recht advocatenkantoor in Eindhoven
    Lees meer
    5 TIPS: Wettelijke bewaartermijnen van persoonsgegevens
    Lees meer
    Hoever mag je gaan bij het nabootsen van een stijl/concept?
    Lees meer
    Adidas merk onderuit door nieuwe uitspraak
    Lees meer
    Aanvraag Tommy Hilfiger bescherming auteursrechten afgewezen
    Lees meer
    Inbreuk op merken in de beauty branche
    Lees meer
    Domeinnamen en merken: het wil nog wel eens botsen
    Lees meer
    Hoe bescherm ik mijn intellectuele eigendom bij een faillissement?
    Lees meer
    BG.tech
    Lees meer