Privacyrecht

Privacy

Iedere persoon heeft recht op de eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer, oftewel: recht op privacy. De bescherming van privacy wordt geregeld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Nederlandse Uitvoeringswet (UAVG).

Verantwoordingsplicht

De wet- en regelgeving legt de verantwoordelijkheid bij organisaties om aan te tonen dat wordt voldaan aan de vereisten van de AVG. Organisaties zullen een aantal maatregelen moeten treffen om te kunnen voldoen aan de verantwoordingsplicht. Zo dient een privacy- en cookieverklaring opgesteld, een privacyreglement en een datalekkenprotocol. Vaak zal ook een verwerkingsregister moeten worden opgesteld. Ten slotte moet worden beoordeeld of een Functionaris voor de Gegevensbescherming dient te worden aangesteld en met welke partijen een verwerkingsovereenkomst moet worden gesloten.

In de praktijk

Onze advocaten hebben ervaring met het implementeren van de (U)AVG. Daarnaast helpen zij bedrijven om te gaan met datalekken en de communicatie met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ten slotte ligt de focus van onze advocaten op het gebruik van data binnen de Healthcare en High Tech sector. Vragen over het eigendom van data kunnen zij beantwoorden. Daarvoor verwijzen wij naar onze (High) Tech pagina.

Gerelateerde artikelen/blogs:

  • Mag je foto's van werknemers gebruiken? 14 december 2020
  • Rechtbank geeft Autoriteit Persoonsgegevens rode kaart 26 november 2020
  • Is nieuwe wet- of regelgeving nodig voor AI? 2 november 2020
  • AI & Privacy in de zorg, een gelukkig huwelijk? 30 september 2020
  • Hulp bij verwijderen van vervelende YouTube video’s: een stappenplan 12 augustus 2020
  • Europees Hof verwijst EU-VS Privacy Shield naar de prullenbak. En nu? 21 juli 2020
  • Wetgever wil rol curator als verwerker van persoonsgegevens vastleggen 2 juli 2020
  • Nieuwe UAVG verduidelijkt omgang met medische gegevens in faillissement 25 juni 2020
  • Verwerking medische persoonsgegevens verduidelijkt in nieuwe UAVG 11 juni 2020
  • NVM is niet verplicht om VBO-leden toegang tot data te geven 27 mei 2020
  • Een kritische blik op de Corona-apps van de overheid 9 april 2020
  • 5 TIPS: Wettelijke bewaartermijnen van persoonsgegevens 20 augustus 2019
  • Onze specialisten

    Jos van der Wijst
    Tom Oerlemans
    Frederick Droppert, IT jurist
    Frédérique Kuiper

    Contact

      Mag je foto's van werknemers gebruiken?
      Lees meer
      Rechtbank geeft Autoriteit Persoonsgegevens rode kaart
      Lees meer
      Aanbevelingen aansprakelijkheid bij AI
      Lees meer
      Het nieuwe algoritmeregister van de gemeente Amsterdam
      Lees meer
      Algoritme via Detachering
      Lees meer
      Algoritme als Software
      Lees meer
      Schizofrene patiënt maakt betalingen over aan ‘vriendinnen’ in het buitenland.
      Lees meer
      Auteursrechten & Artificial Intelligence
      Lees meer
      Is nieuwe wet- of regelgeving nodig voor AI?
      Lees meer
      Algoritme als een Dienst
      Lees meer
      Van wie is het model?
      Lees meer
      Who owns an algorithm? How do you share data? What are legal aspects of AI?
      Lees meer
      Is een registratiedossier beschermd door auteursrecht?
      Lees meer
      AI & Privacy in de zorg, een gelukkig huwelijk?
      Lees meer
      Wie is verantwoordelijk voor de analyse door een algoritme?
      Lees meer
      Hoe om te gaan met de inkoopvoorwaarden AI van gemeenten?
      Lees meer
      Mag ik een zelftest voor corona verkopen?
      Lees meer
      Gaia-X biedt Europese landen oplossing voor beheer en gebruik van data
      Lees meer
      Gepubliceerde boetes of berispingen zorgpersoneel zijn openbaar
      Lees meer
      Hulp bij verwijderen van vervelende YouTube video’s: een stappenplan
      Lees meer
      Europees Hof verwijst EU-VS Privacy Shield naar de prullenbak. En nu?
      Lees meer
      Wetgever wil rol curator als verwerker van persoonsgegevens vastleggen
      Lees meer
      Nieuwe UAVG verduidelijkt omgang met medische gegevens in faillissement
      Lees meer
      Verwerking medische persoonsgegevens verduidelijkt in nieuwe UAVG
      Lees meer
      Software / data overeenkomsten
      Lees meer
      NVM is niet verplicht om VBO-leden toegang tot data te geven
      Lees meer
      Een toelichting op de ‘visie op datadeling tussen bedrijven’
      Lees meer
      Een kritische blik op de Corona-apps van de overheid
      Lees meer
      De roep om het vrijgeven van voertuigdata
      Lees meer
      Europese perspectieven op AI medische hulpmiddelen
      Lees meer
      Databankenrecht
      Lees meer
      Checklist data sharing agreement
      Lees meer
      De verkoop en verpanding van data
      Lees meer
      Data en ethiek
      Lees meer
      Het delen van data
      Lees meer
      De bescherming van data
      Lees meer
      Het eigendom van data
      Lees meer
      Data
      Lees meer
      Nieuw Intellectueel Eigendomsrecht/ IT recht advocatenkantoor in Eindhoven
      Lees meer
      5 TIPS: Wettelijke bewaartermijnen van persoonsgegevens
      Lees meer
      Hoever mag je gaan bij het nabootsen van een stijl/concept?
      Lees meer
      Adidas merk onderuit door nieuwe uitspraak
      Lees meer
      Aanvraag Tommy Hilfiger bescherming auteursrechten afgewezen
      Lees meer
      Inbreuk op merken in de beauty branche
      Lees meer
      Domeinnamen en merken: het wil nog wel eens botsen
      Lees meer
      Hoe bescherm ik mijn intellectuele eigendom bij een faillissement?
      Lees meer
      BG.tech
      Lees meer